Immunrendszer-erősítése

A téli időszakban sokan igyekeznek felkészíteni szervezetüket a náthavírusok és a különféle kórokozók támadásai ellen immunrendszerük megerősítésével. Új kutatások igazolják, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez a szervezet megfelelő D-vitamin szintje is szükséges. A D-vitamin immunerősítő szerepe egyre nagyobb hangsúlyt kap. Hogyan kerülhetjük el télen is a D-vitamin-hiányt?

A legtöbben fokozottan figyelnek a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a megfelelő C-vitamin bevitelre és a kielégítő mennyiségű, rendszeres testmozgásra. Ám sokszor mindez nem elegendő ahhoz, hogy a téli hónapok egészségesen teljenek.
immunrendszer_erositese_580x290

A D-vitamin véd a megfázás ellen?

Korábban nem fektettek kellő hangsúlyt a D-vitamin szerepére, most azonban egyre több tanulmány támasztja alá, hogy a D-vitamin hiánya fogékonnyá teszi a szervezetet a megfázásra. A túl alacsony D-vitaminszint gyengíti az ellenálló képességet, ennek következtében pedig megnő a fertőzések veszélye.

Hogyan képződik a D-vitamin?

A D-vitamin a bőrben képződik UV-sugárzás hatására, de különféle élelmiszerekben is megtalálható. A téli időszak során érdemes tudatosan válogatni olyan élelmiszereket a család asztalára, melyek D-vitamin tartalma magas. Így nem hiányozhatnak a téli menünkből a halak a különféle halak: a lazac, tonhal és a szardínia is megfelelő D-vitaminforrás lehet. Fontos vitaminforrás még a tojássárgája, illetve a különböző D-vitaminnal dúsított élelmiszerek is.

Mivel hazánkban télen a napsütéses órák száma igen alacsony, és ilyenkor rendszerint egyébként is kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn, bőrünket sokkal kevesebb napsugárzás éri, mint a tavasztól őszig terjedő időszakban.

D-vitaminhiányos állapotba ezért főként a téli időszakban kerülhet a szervezetünk. Ha túl kevés D-vitamint veszünk magunkhoz, gyengül az immunrendszerünk, ezért más forrásból kell pótolnunk D-vitamin szükségletünket.

Hogyan vesz részt a D-vitamin az immunfolyamatokban?

A D-vitamin központi szerepet játszik a bőr és a nyálkahártyák felépítésében és működésében, amelyek egészsége szintén alapfeltétele a kórokozókkal szembeni hatékony védekezésnek.

Az immunrend fontos elemei a T-sejtek vagy T-limfociták, más néven ölő sejtek, melyek akkor lendülnek támadásba a szervezetbe került kórokozókkal szemben, ha elegendő D-vitamin áll rendelkezésre. A D-vitamin aktiválja az immunsejteket, ezáltal beindítja az immunreakciót.

D-vitamin hiányában autoimmun betegségek is kialakulhatnak. Ha a szervezet nem jut elegendő D-vitaminhoz, immunzavar léphet fel, sőt akár autoimmun betegség is kialakulhat. A D-vitaminnak szerepe van az olyan autoimmun betegségek megelőzésében és kezelésében, amilyen például a cukorbetegség, a sclerosis multiplex vagy a pikkelysömör (psoriasis).