D-vitamin és a szív- és érrendszer

Ha a szervezet túl kevés D-vitaminhoz jut, nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és az azok miatt bekövetkező elhalálozásnak a kockázata. A D-vitamin-hiány az infarktus, a stroke és a hirtelen szívhalál egyik rizikófaktora.

Régóta ismert, hogy a D-vitamin (kalciferol) szabályozza a vér kalciumszintjét, illetve részt vesz a csontok felépítésében, és hiányában gyerekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás alakul ki. A napjainkban is folyó kutatások azonban a D-vitamin szervezetben betöltött számos egyéb kulcsfontosságú szerepére derítettek és derítenek fényt, így ma már azt is tudjuk, hogy a D-vitamin-hiány megnöveli az ischaemiás szívbetegségek kialakulásának kockázatát és a szívbetegségek következtében történő elhalálozás esélyét.

A D-vitamin-hiány gyakoribb, mint gondolná. Főleg ősszel és télen jelentkeznek a kalciferol hiányából adódó tünetek. A fáradtság, kedvetlenség, szomorúság, lehangoltság hátterében állhat akár a D-vitamin-hiány is, mivel szervezetünknek szüksége van természetes napfényre ahhoz, hogy D-vitamint tudjon termelni. A sötét, borús téli hónapokban azonban nem jutunk elegendő fényhez. Már korábban is összefüggést sejtettek a téli fényhiányból adódó D-vitamin-hiány és azon tény között, hogy a kardiovasculáris esetek száma télen gyakoribb. Mára ez a feltételezés beigazolódott. Mivel a D-vitamin UV-B-sugárzás hatására képződik, a téli hónapokban a szív nagyobb veszélynek van kitéve, ezért ha nyáron nem töltekeztünk fel D-vitaminnal, ősszel és télen különösen fontos D-vitaminban gazdag étkezést folytatni, esetleg D-vitamin készítmények szedésére is szükség lehet.

A D-vitamin közvetlen és közvetett hatásai a szív- és érrendszerre

Az alacsony D-vitamin szint aktiválja azokat a folyamatokat a szervezetben, amelyek fogékonnyá tesznek a magas vérnyomás kialakulására és az erek, érfalak megkeményedésével, megvastagodásával járó betegségekre (érelmeszesedés). Ezen kívül a D-vitamin-hiány hatással van a különböző hormonokra és az immunrendszerre is, ezáltal növelve a diabétesz kockázatát. A D-vitamin-hiány megduplázza a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A D-vitamin értékek rendezése feltehetően a szív egészségét is javítja. A szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést.

Azoknak a pácienseknek, akiknél magas a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, fokozottan oda kell figyelni a megfelelő D-vitamin pótlásra, szükség esetén akár vitaminkészítmények formájában is, ezzel kapcsolatban kérje ki orvosa véleményét!

A D-vitamin közvetlenül fejti ki pozitív hatását a szívizomra, közvetett hatásai közül pedig meg kell említeni, hogy megakadályozza a parathormon szintjének emelkedését, ami különböző tanulmányok szerint emeli a vérnyomást.

A D-vitamin csökkenti a felvehető koleszterinmennyiséget, ezáltal szerepe van az érelmeszesedés (arteriszklerózis) megakadályozásában, hiszen az érfalakon nem tudnak plakkok képződni.

Címke: , , , , , ,