D-vitamin időskorban

D-vitamin pótlása idősebb korban.

dvitamin_idoskorban_580x290

A D-vitaminokról

Mostanában sokat hallani egy, a zsírban oldódó vitaminok csoportjába sorolt, ám sokkal inkább hormontermészetű anyag előnyös hatásairól. Ez a molekula nem más, mint a D-vitamin. Időskorban kiemelten fontos a D-vitamin megfelelő pótlása a csontok védelme és egyéb korból adódó egészségügyi problémák megelőzése céljából.

Honnan származik a D-vitamin?

A táplálékkal bejutó (D1 és D2) formák, valamint a bőrünkben előanyagából a napsugárzás hatására keletkező D3-vitaminok valójában az aktív D-vitamin előalakjai. Ezen előalakok, a szervezetbe kerülve a májban, majd a vesében átalakuláson mennek keresztül, míg elnyerik végső formájukat.

D-vitaminok hatásai és a betegségek

Míg korábban szinte csak D-vitamin csontrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól hallhattunk, manapság egyre több, fontosabbnál fontosabb szerepe kerül előtérbe. Orvosbiológiai kutatások eredményei bizonyítják például, hogy bizonyos daganattípusok (emlő-, és vastagbéldaganat) esetén a szervezet magas D-vitamin szintje előnyösen befolyásolja a kezelés kimenetelét, és nem egy esetben rákmegelőző hatása is lehet a megfelelően magas D-vitamin ellátottságnak. Fogyókúra során a leadott kilók számát emelheti, míg a cukorbetegségben szenvedőknél igazoltan csökkentheti a szív- és érrendszeri szövődmények, az arteriosclerosis kockázatát.

Osteomalacia-osteoporozis (csontlágyulás-csontritkulás)

A két fogalom nem egy és ugyanaz: a csontritkulás a csontállomány egészét érintő, folyamatosan romló állapot, melynek során a csont tömege megfogyatkozik, mikroarchitektúrája károsodik, törékenysége fokozódik. Hátterében leggyakrabban hormonális okok (ld. menopauzs utáni állapot) állnak, a szervezet D-vitamin szintjével a kórkép nem korrelál.

Az osteomalacia, magyarul csontlágyulás, az elégtelen D-vitamin hatás következtében kialakuló Ca-hiányos állapot csontkövetkezménye: a csontállomány felpuhul, szervetlen anyag tartalma csökken, terhelésre inkább deformálódik, de azért valamelyest a törékenysége is fokozódik. Gyermekkori formája a rachitis (angolkór). A folyamat visszafordítható, megfelelő D-vitamin utánpótlással a csontok keménysége ismét fokozódik.

Időskori D vitaminszint-csökkenés okai

Az idősek többszörösen is veszélyeztettek szervezetük hiányos D-vitamin ellátottsága szempontjából: igazolt tény, hogy az évek előrehaladtával a bőrünkben szintetizálódó D3-vitamin mennyisége csökken. Ezen túlmenően, időskorban csökken a vese hidroxilációs képessége, azaz, a bejutott inaktív előanyagokból kevesebb hatékony forma képződik. Ehhez hozzáadódhat még az emésztőrendszer hanyatló működése, csökkenő felszívási kapacitása.

Egyéb, öregedéssel együttjáró problémákkal (pl. látásromlás, izomgyengeség, koordinációs zavarok) karöltve, az időskorúak fokozottan ki vannak téve a csontok töréssel, sérüléssel járó veszélyeinek.

Időskori D-vitamin pótlás

Nagyon fontos tehát, hogy idős hozzátartozóink egészsége érdekében, a D-vitamin-hiány kialakulásának megelőzésére a vitamint mesterséges formában juttassuk be szervezetükbe. Tanulmányok igazolják, hogy ebből a szempontból a D3-vitamin előnyösebb, hatékonyabb, mint a D2 (vagy a D1) forma. Természetesen, emellé elengedhetetlen a változatos, D-vitaminban gazdag étrend (tejtermékek, tojás, tőkehalmáj, halak, csukamájolaj) biztosítása, és lehetőség szerint a napfény áldásos hatásainak kihasználása.