Kalcium és D-vitamin

Gyermek- és serdülőkorban a D-vitamin és az A-vitamin egymás hatását erősítve segíti elő a csontok és a fogak egészséges fejlődését. A D-vitamin fontos szerepet játszik az ásványi anyagok anyagcseréjében, így a kalciumanyagcserében is. Hogyan?

A D-vitamin (kalciferol) részt vesz a kalcium-anyagcserében, a vér kalcium- és foszfátszintjének szabályozásában, és a csontok felépítésében, illetve a csontszövetek táplálásában. A D-vitamin kialakulásához elengedhetetlen, hogy a bőrünket rendszeresen érje napfény.

Az angolkór (rachitis) a D-vitamin-hiány következtében kialakuló betegség az iparosodás megjelenésével főként az Anglia északi városaiban élő legszegényebb rétegek gyermekeit sújtotta. Mindez azzal magyarázható, hogy a köd és a szmog miatt nem jutottak elegendő napfényhez, és nem volt lehetőségük kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag és D-vitaminforrásokat is tartalmazó táplálkozást folytatni. Az angolkórban szenvedők csontozata puha, deformálódott, fogászati problémák és izomgyengeség, valamint a gerinc elgörbülése fordulhat elő.
dvitamin_es_kalcium_580x290

Csontanyagcsere

A kalcium a csontok alapvető építőanyaga, ezért mennyiségét tekintve a szervezetünkben előforduló legjelentősebb ásványi anyagnak számít. Ahhoz, hogy szerepét megfelelően elláthassa, a bélrendszerből fel kell szívódnia, ehhez pedig D-vitaminra van szükség. Ha a csontszövetek D-vitamin híján nem jutnak elegendő kalciumhoz, gyerekeknél a már említett rachitis alakulhat ki, felnőtteknél, időseknél pedig csontritkulás (oszteoporózis) lesz a vitaminhiány következménye. A gyermek egészséges csontozatának kialakulásához elengedhetetlen, hogy az anyatejjel elegendő tápanyaghoz jusson, ezért a terhesség és a szoptatás ideje alatt az anyukának kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálkozást kell folytatnia.

Ha a vér kalciumszintje csökken, a D-vitamin inaktív előanyagából aktív D-vitamin, azaz D3-vitamin (kalcitriol) képződik, ami a parathormonnal együtt segíti a kalcium felszabadulását a csontokból, ezáltal gondoskodva arról, hogy szervezetünk a bélrendszeren keresztül több kalciumot vehessen fel, és emelkedjen a vér kalcium szintje. Ha a vér kalciumszintje megfelelő, kevesebb D3-vitamin termelődik.

A csontok egészséges fejlődéséhez, működéséhez természetesen szükség van még számos egyéb ásványi anyagra (pl. magnézium, kálium) és bizonyos hormonokra is. A mellékpajzsmirigy parathormonjának termelődését a vér kalcium-ion szintje szabályozza. Ha a vér kalcium-ion szintje alacsony, akkor parathormon termelődik, ha magas, akkor kalcitonin. Utóbbi a kalcium csontokba való beépülését segíti elő.

Címke: , , , ,