D-vitamin pótlás tavasszal, ősszel, télen

Szervezetünk D-vitamin (kalciferol) igényének nagy részét az a D-vitamin mennyiség fedezi, ami a bőrben termelődik napfény hatására, ezért D-vitamin-hiány és hiánytünetek főként a tavasztól őszig terjedő időszakban jelentkezhetnek. Ilyenkor nő meg a D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásának jelentősége. Továbbá hiánybetegség esetén, ha orvosa javasolja, szükség lehet a D-vitamin táplálékkiegészítők formájában történő szedésére.

dvitamin_potlas_tavasz_osz_tel_580x290

D-vitaminpótlás télen

Ahhoz, hogy szervezete télen is kellően el legyen látva D-vitaminnal, rendszeresen kell fogyasztania halételeket. Mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szintén kiváló kalciferolforrásnak számító gombákat célszerű olajban sütve elkészíteni. Arra azonban ügyeljen, hogy elkészítése során ne tegye ki 180 oC-nál nagyobb hőnek, mert az étel elveszíti vitamintartalmát.

Télen is tartózkodjon sokat a friss levegőn, naponta legalább 30 percet!

D-vitaminpótlás ősszel

Ősszel egyre kevesebb napfény éri testünket, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ráadásul az őszi-téli időszakban kevesebben figyelnek oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, ezért már ősszel jelentkezhetnek a D-vitamin-hiány tünetei. A rendszeres D-vitamin-pótlásra való odafigyeléssel elkerülhető ez a probléma.

D-vitaminpótlás tavasszal

Télen „feléljük” a napsugárzás segítségével előállított D-vitamin tartalékainkat, így szervezetünk D-vitaminforrása kimerül. Mivel kora tavasszal nem jutunk annyi napfényhez, amennyi elegendő lenne, tavasz végén pedig már napvédő krémeket kell használnunk bőrünk védelmében, az étrendünkbe beiktatható D-vitaminforrások jelentősége megnő. Ha nem figyelünk oda szervezetünk D-vitamin igényének fedezésére, könnyen tapasztalhatjuk a jellegzetes hiánytüneteket: gyerekeknél csontfejlődési rendellenességek, gyenge izomzat, súlyos esetben angolkór (rachitis) is kialakulhat. A D-vitamin-hiány felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt okozhat fogszuvasodást, továbbá az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, ami fokozott fertőzésveszélyt von maga után.

Nyáron is szükség lehet D-vitamin-pótlásra

A fényvédő krémek megakadályozzák, hogy a bőrben D-vitamin képződjön. Egyes nappali krémek is rendelkeznek fényvédő faktorral. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell védenie bőrét a káros UV-sugaraktól. Naponta annak az időnek az egy-negyedét tölthetjük a napon fényvédő krémek használata nélkül, amennyi idő alatt bőrünk mindenféle védelem nélkül leégne. Ha mégis úgy dönt, hogy napvédő krémek nélkül sosem megy ki a szabadba, csupán csak arra kell odafigyelnie, hogy bőre védelme mellett – amennyiben szükséges-, a megfelelő D-vitaminpótlásról is gondoskodjon. A csecsemők és kisgyerekek bőre nagyon könnyen leég, őket semmi esetre sem érheti közvetlen napfény és bőrüket már tavasztól őszig védeni kell a nap káros sugaraitól.

Milyen évszakoktól független okokból fordulhat elő D-vitamin hiány?

  • D-vitamin-hiány előfordulhat azok szervezetében, akik kizárják étrendjükből a húsféleségeket, a tejtermékeket és a tojást, vagyis minden állati eredetű élelmiszerforrást. A D-vitamin hiány kialakulása ebből a szempontból leginkább a vegánokat, illetve kisebb mértékben a lakto- és ovo-lakto-vegetáriánusokat fenyegeti. Mindez különösen a gyerekekre jelent rendkívül nagy veszélyt.
  • Azok szervezetét túl kevés napfény éri, akik állandó éjszakai műszakban dolgoznak vagy ritkán hagyják el otthonukat.
  • A D-vitamin-hiány veszélyének vannak kitéve azok az emberek is, akik bél-, vese- vagy májbetegségekben szenvednek. Ezek a szervek ugyanis a vitamin felszívódásában vagy átalakításában vesznek részt.
  • Azon nagyvárosok lakói, amelyekben gyakori a köd és a szmog.
  • A kismamák és gyerekek D-vitamin igénye megemelkedik.
  • Idős emberek esetében is nő a táplálékforrásokból fedezhető D-vitaminfelvétel jelentősége, mivel a kor előrehaladtával a bőr D-vitamin előállító képessége csökken.
Címke: , , , , , ,