D-vitamin – a terhesség alatti pótlásról

A legújabb kutatási eredmények alapján a D-vitaminok igen fontos szerepet játszanak a fogamzóképesség elérésében, és az optimális D-vitamin szint fontos végig a terhesség alatt, sőt, a szoptatás időszakában is. Mivel a magyar lakosság – s így természetesen a várandós kismamák – jelentős hányada D-vitamin hiányban szenved, hangsúlyozni kell a D-vitamin pótlásának jelentőségét.

D-vitaminok

A zsíroldékony D-vitaminok egy része az elfogyasztott táplálék útján kerül be szervezetünkbe, másik része pedig a napfény UV B sugarainak hatására keletkezik bőrünkben, az ott található előanyagából. Ezekből aztán a májban, vesében történő szerkezetmódosítás után kialakul maga az aktív D-vitamin.

D-vitamin és megtermékenyülés

Kutatások igazolják, hogy a női szervezet alacsony D-vitamin szintje oka lehet egy esetleges meddőségnek. ( Északi népeknél megfigyelt jelenség, hogy a teherbeesések száma jelentősen csökken a téli hónapokban, ami feltehetően összefüggésbe hozható a napsütéses órák számának drasztikus mérséklődésével, s így közvetve a bőrben képződő D-vitamin mennyiségének csökkenésével is).

Családtervezéskor, de legkésőbb a sikertelen próbálkozások esetén mindenképpen érdemes a D-vitamin szintet laboratóriumi körülmények közt meghatároztatni, s a – szinte biztosra vehető – hiányt a megfelelő módon pótolni.

D-vitamin és terhesség

Hogy miért olyan fontos a várandósság alatt a megfelelő D-vitamin-szint? A fejlődő magzat számára az édesanyja vérében keringő D-vitamin-molekulák jelentik az egyetlen D-vitamin forrást. A megfelelő mennyiségű D-vitamin szükséges a csontvázrendszer megfelelő ütemű fejlődéséhez, hiányában koponyadeformitás és alacsony kalciumszint alakulhat ki. Ezen túlmenően alapos a gyanú annak vonatkozásában, hogy nem megfelelő D-vitamin ellátottság esetén az izomzat, az immunrendszer, sőt, az idegrendszer érése/fejlődése is zavart szenvedhet.

Mi sem bizonyítja mindezt jobban, minthogy a terhesség bekövetkeztekor a női szervezet több, nagyszabású változáson megy keresztül. Ez alól a D vitamin-háztartás sem kivétel: a várandós szervezet addig sosem látott szintre próbálja emelni az aktív D-vitamin szintjét, felhasználva a szervezet minden lehetséges forrását.

Sajnos, a kismamák extrém hányada szenved a D-vitamin hiányában, s a jelenleg forgalomban elérhető multivitamin-készítmények is csak az ajánlottnál alacsonyabb dózisban tartalmazzák a D-vitamint.

D-vitamin pótlás mértéke terhesség alatt

Mivel a D-vitamin-hiány még kifejezetten vitamindús táplálkozással sem valósítható meg, mindenképpen szükséges a mesterséges készítmény formájában történő pótlás.

A legújabb ajánlások fenekestül felforgatták az eddigi protokollt: az alkalmazott adagok többszörösét javasolják. Felnőtteknek napi min. 2000 NE indokolt, de még napi 4000 NE D-vitamin is biztonságosan használható. Várandós kismamáknak napi 2000 NE, a terhesség 12. hete után pedig a 4000 NE D-vitamin is javasolható.

Fontos megjegyezni, hogy a baba megszületése korántsem jelenti, hogy a D-vitaminpótlást abba lehet hagyni: éppen ellenkezőleg. A terhesség megszűntével a női szervezet addig csúcsra járatott D-vitamint mobilizáló kapacitása hirtelen lecsökken, viszont a baba számára továbbra is édesanyja az egyetlen D-vitamin forrás, mégpedig az anyatej révén. Ahhoz, hogy az anyatejben elegendő D-vitamin legyen, elengedhetetlen a szoptatós kismama szervezetének optimális D-vitamin ellátottsága.