D-vitamin és a mellrák

Az emlőrák egy rettegett diagnózis, mely a nők halálozásának egyik leggyakoribb okát takarja. Az emlőtumor alattomosan támad, és gyorsan öl. Újabb kutatások összefüggést vélnek felfedezni az emlőrák túlélési esélye és a szervezet emelkedett D-vitamin szintje között. Más eredmények szerint a D-vitamin az emlőrák megelőzésében is szerepet játszhat.

Az emlődaganatok és a D-vitamin szerepe

dvitamin_es_mellrak_170x105_tukrozottAz emlődaganatok kialakulásának pontos etimológiája máig nem ismert. Szerepet játszhat az öröklődés, hormonális tényezők és egyéni rizikófaktorok is, mint például a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás, sőt, a nem megfelelő táplálkozás is.

Az érintett hölgyek életkorát figyelembe véve elmondható, hogy 40 éves kor felett már emelkedettebb rizikóról beszélhetünk (1:250), mely az igazi csúcsot 60 év felett éri el (1:35). Ugyanakkor az emlőrák bizonyos formái sajnos egyre korábbi életkorban (30 év felett) jelentkeznek.
Tudományos munkák sora foglalkozik jelenleg is a különböző tumortípusok és a tápanyagok (ezen belül is az ásványi anyagok, vitaminok) kapcsolatával. Nem egy tanulmány született azon megfigyelés alapján, hogy a szervezet D-vitamin szintje összefügghet az emlőrák megelőzésével, illetve a már kialakult betegség esetén a gyógyulási esélyével.

D-vitaminok és szerepük

A D vitaminok a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozó anyagok. Egy részüket (D1 és D2 vitamin) a táplálékunkkal (főleg tejtermékek, tojás, halak, máj – csukamájolaj, tőkehalmáj) juttatjuk be szervezetünkbe, egy részük pedig a bőrünkben található előanyagból keletkezik a napfény UV B sugarainak hatására (D3 vitamin). Ezen D vitaminok előanyagoknak tekinthetők, ahhoz ugyanis, hogy hatékonyak legyenek, előbb még szerkezetmódosuláson kell átmenniük, mely két lépésben történik: először a májban, majd a vesében történik meg egy-egy oldallánc hidroxilációja, hogy így a molekula végképp elnyerje aktív formáját (1,25 dihidroxi-cholekalciferol).

Ezen aktív forma legfontosabb szerepe a csontképzésben, a vér kalciumszintjének optimalizálásában van. Hiányában olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint az angolkór vagy a felnőttkorban jelentkező csontlágyulás (gyakori csonttörésekkel, csigolyák megroppanásával járhat).

A D-vitamin és az emlőrák

Vannak tanulmányok, melyek eredménye azt sugallja, hogy azok az emlőrákos nők, akiknek vérében emelkedettebb a D-vitamin szintje, jobb túlélési statisztikával, jobb gyógyulási esélyekkel vághatnak neki a hosszadalmas terápiának, mint azok az emlőrákos sorstársaik, akik szervezetében alacsonyabb a D-vitamin szint. Ezen túlmenően egyre többen állítják, hogy a szervezet normál D-vitamin szintje segíthet az emlőrák megelőzésében is.

Tekintve ugyanakkor, hogy a legújabb felmérések szerint a Föld, így országunk lakosságának is nagyobb hányada D-vitamin hiányban szenved (különösen télen, amikor a napsütéses órák száma is jóval alacsonyabb a nyári időszakénál), kifejezetten javasolt a D-vitamin mesterséges pótlása. Az ajánlott napi bevitel mértékét egyébként nemrégiben írták felül, s ma már a korábbi dózisnál jóval magasabb adagolást javasolnak.

Érdemes tehát legalább a téli hónapokban szervezetünk kimerült vitaminraktárait külső segítséggel feltölteni, s nyáron – persze, a józan ész határain belül – a napfényt is segítségül hívni a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez.

Címke: , , , ,