D-vitamin és a fogyás

A D-vitaminnak számos, egészségünkre pozitív hatása ismert: segít a csontok épségének és erősségének megőrzésében, a depresszió ellen is hatékonyan alkalmazható, sőt, bizonyos rákfajták megelőzésében is hasznos lehet. Az azonban kevesek előtt ismert, hogy szervezetünk D-vitamin telítettsége meghatározhatja fogyókúránk sikerességének mértékét. Nézzük meg, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

A D-vitaminról

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely részint a táplálékkal (D1 és D2 vitamin) jut be a szervezetünkbe, részint előanyagából keletkezik bőrünkben, a nap UV B sugarainak hatására (D3 vitamin).

A bejutást/kialakulást követően a májban, majd a vesében szerkezetük némileg módosul, ezt követően kialakul a végleges, immár hatékony forma: az 1,25-dihidro-cholekalciferol. Egyik legfontosabb hatása csontrendszerünkre van, ahol is a csontképzést segíti elő többféle hatásmechanizmus révén. Ezen túlmenően azonban, számos, kevésbé közismert szerepe is van, mint például a vér kalciumháztartásának regulációja, vagy kockázatcsökkentő potenciál bizonyos tumoros megbetegedések esetén.

A D-vitamin – mivel zsírszövetünkben raktározódik – túlzott bevitele esetén túladagolás léphet fel. A D-vitamin túladagolása azonban csak extrém magas dózisok tartós szedése esetén fordulhat elő, az okozott magas kalciumszint miatt az alábbi tünetek léphetnek fel: fejfájás, hányinger, fáradékonyság, és kialakulhat érelmeszesedés is.

D-vitamin és a fogyókúra sikere

dvitamin_es_a_fogyas_170x105Endokrinológiai kutatások, tanulmányok bizonyítják, hogy a szervezet D-vitamin szintje, és a fogyás mértéke közt szoros összefüggés van: fogyókúrázni szándékozó embereket vizsgáltak, s azt tapasztalták, hogy azoknak, akiknek a D-vitamin szintjük egy bizonyos érték felett volt, ugyanolyan feltételek mellett nagyobb mértékű fogyást értek el, mint társaik, alacsonyabb D-vitamin szinttel. Hogy ennek a jelenségnek egészen pontosan mi a mechanizmusa, egyelőre még nem teljesen ismert, a statisztikai eredmények azonban igen meggyőzőek.

Érdemes tehát szervezetünket D-vitaminnal alaposan feltölteni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő, változatos étrend, és a Nap áldásos sugarainak jótékony hatása. Mivel hazánkban, az őszi-téli hónapokban elég alacsony a napsütéses órák száma, a lakosság jelentős része szenved D-vitamin-hiányban. Nemrégiben módosítás történt a D-vitamin adagjának napi ajánlásával kapcsolatban: eddig csak 1 éves korig volt „kötelező” a kisbabáknak naponta a vitamin fogyasztása (szemben például az amerikai ajánlásokkal, ahol egészen kamaszkorig történik a D vitamin pótlása). Napjainkban, javasolt legalább az őszi-téli hónapokban mindenkinek (kisdedkortól egészen az aggastyánokig) naponta mesterséges D-vitamint fogyasztani. Hogy ennek mennyi az optimális dózisa, az természetesen több tényező (életkor, egészségi állapot, terhesség-szoptatás) függvénye, erről érdemes a szedést megelőzően kezelőorvosunkkal egyeztetni.

Címke: , , , , ,