D-vitamin és a vastagbélrák

A daganatos megbetegedések világszerte, így hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak, közülük is igen előkelő helyet foglalnak el az emésztőrendszer daganatai, így a vastag- és végbélrákok. A legújabb tanulmányok bebizonyították, hogy a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti a szervezet magasabb D-vitaminszintje.

A vastagbél daganatai

A vastagbél daganatos elváltozásainak közös jellemzője, hogy nagyon sokáig tünetmentesek lehetnek, illetve olyan, nem jellegzetes tünetekkel jelentkezhetnek, melyeket a beteg sokszor elbagatellizál. Ez az oka annak, hogy a vastagbélrák felismerésének időpontjában sokszor már kiterjedt elváltozásokról van szó, nemritkán áttétekkel, melyek negatívan befolyásolják a kezelés eredményességét.

A vastagbélrák kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, úgymint táplálkozási faktorok, mozgásszegény életmód, gyulladásos bélbetegségeket követő állapotok, és természetesen nem elhanyagolható a genetika szerepe sem. A vastagbél tumoros elváltozásainál gyakran figyelhető meg családi halmozódás, sőt, akinek a családjában az egyenesági rokonok közt előfordult vastagbélrák, annak érdemes fokozottabban odafigyelnie magára.

A vastagbélrák megelőzésének lehetőségei és a D-vitamin

Leszámítva a genetikai tényezőket, a kórképre hajlamosító faktorok közül elég soknak a kiküszöbölésére van lehetőségünk. Lehetőleg kerüljük az alkoholfogyasztást, mozogjunk rendszeresen, és étkezéseink során figyeljünk oda, hogy minél változatosabban táplálkozzunk,kerüljük a finomított szénhidrátokat. A közelmúltban merült fel kutatási eredményként az is, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin szintje is segíthet a megelőzésben.

D-vitamin és vastagbélrák

dvitamin_es_vastagbelrakLegújabb kutatások alapján a szervezet magasabb D-vitamin szintje összefüggésben azzal, hogy az érintetteknél csökken a vastagbél kialakulásának rizikója. A közelmúltban 11 ország részvételével elvégzett tanulmány eredményei alapján azoknál az egyéneknél, akiknek a D-vitamin értékük egy bizonyos tartományon belül (50-75 nmol/l) mozgott, mintegy 40 százalékkal volt kisebb a vastagbél daganatos elfajulásának kockázata. Az még nem egyértelmű, hogy ezen, magasabb D-vitamin szint kizárólag étrendi változtatásokkal, vagy emellett a napfény bevonásával, kombinációjával volt elérhető a vizsgált személyeknél.

A D-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, közülük a D1 és D2 vitaminok elsősorban élelmiszerek (tejtermék, tojás, halak, máj) útján kerülnek szervezetünkbe, míg a D3-vitamin a bőrünkben található előanyagából keletkezik napozáskor, a Nap UVB sugarainak hatására.

A D-vitaminok a májban, majd a vesében szerkezetmódosuláson mennek keresztül, míg végül hatékony, ún. aktív D-vitaminná válnak.

Érdemes tehát szervezetünket D-vitaminnal bőségesen ellátni, részint a megfelelő étrend, részint a napsütéses órák ésszerű „felhasználása” révén. Mindezek mellett azonban – tekintve, hogy az ország lakosságának jelentős hányada D-vitamin-hiányban szenved – nyugodtan használjunk mesterséges D-vitamin készítményeket is, különösen a téli hónapokban, emésztőrendszerünkre kifejtett jótékony hatásai miatt is.

Címke: , , ,