D3-vitamin

A D3-vitamin a zsíroldékony D-vitaminok közé tartozik, az aktív D-vitamin egyik előanyaga.

Azt mindenki tudja, hogy miért fontos ez a vitamin: segít csontjaink épségének megőrzésében, szabályozza a kalcium-háztartást, erősíti az immunrendszer működését, hatékonyabbá varázsolja fogyókúránkat, sőt: daganatmegelőző hatásával kapcsolatban is egyre több bizonyíték kerül elő. Hogyan függ mindez össze a napozással? Alkalmas-e a szolárium a vitamin pótlására? Cikkünkben többek közt ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

A D3-vitamin útja

Bőrünkben nagy mennyiségben található egy bizonyos 7-dehidro-cholesterol nevű anyag, mely a napfény UV B sugarainak hatására kémiai átalakuláson megy keresztül, és kialakul a D3-vitamin. Ez azután a bőrből a keringés segítségével eljut a májba, majd a vesébe, ahol a molekulákon további átalakulások történnek, míg végül kialakul az aktív, biológiailag hatékony D-vitamin, kémiai nevén az 1,25-dihidro-cholekalciferol.

Életkorunk előrehaladtával csökken a bőrben szintetizálódó D3-vitamin mennyisége, sőt, a vese átalakító kapacitása is mérséklődik – nem meglepő tehát, hogy időskorra gyakran alakul ki D-vitamin-hiányos állapot.

D3-vitamin: Napfény vs. szolárium

Elég sok vita folyt és folyik még napjainkban is arról, vajon alkalmasak-e a szoláriumok a napfény D-vitaminképző hatását helyettesíteni. A kérdésre nem egyszerű válaszolni, mert igen is, meg nem is. Ahhoz, hogy a bőrben a kémiai átalakulás megtörténhessen, meghatározott frekvenciájú hullámokra van szükség (ez az a bizonyos UV B tartomány). Nem minden szolárium cső egyforma, és sajnos, kisebb arányban vannak jelen azok a készülékek, amelyek a bőr jelentős mértékű károsítása nélkül barnítanak, és vesznek részt a D-vitaminképzés folyamatában. (Egy 2008-as felmérés alapján a magyarországi szoláriumok kevesebb, mint 5 százaléka felelt meg a nemzetközi előírásoknak.) Összességében elmondható, hogy csak a D-vitamin szint emelése miatt nem érdemes a szoláriumot választani; ám, aki mégis úgy érzi, mindenképpen barnulni akar, az válassza az ún. „zöld matricás” (nemzetközi szabványnak megfelelő) csövekkel rendelkező szoláriumot.

D-vitamin hiánya: Alacsony D3 szintek?

Nemrégiben közzétett publikációk alapján a Föld lakosságának jelentős hányada D-vitamin-hiányban szenved. Érdekes módon, ez olyan országok lakóinál is megfigyelhető, ahol pedig a napsütéses órák száma majdhogynem a legmagasabb. Hogy mi ennek az oka? Feltehetőleg, itt olyan mértékű a napsugárzás, hogy az emberek ruházat segítségével védekeznek a nap káros sugarai ellen. A mérsékelt égövi országokban is egyre gyakrabban fordulnak elő perzselő forróságú nyári napok, így itt is megfigyelhető hasonló tendencia, azzal a különbséggel, hogy általában a védő ruházat helyett, magas faktorszámú naptejeket használnak, és napközben inkább ki sem mozdulnak a lakosok.

Éppen emiatt lassan indokolttá vált a D-vitamin mesterséges pótlása, de nemcsak az őszi-téli, hanem a tavaszi-nyári hónapokban is.

D-vitamin pótlása

Felmérések szerint a D-vitamin pótlására leghatékonyabbak a D3 formát tartalmazó készítmények: a D2-t tartalmazó szerek hátránya, hogy annak előbb még át kell alakulnia D3 vitaminná, majd ezután a máj és vese segítségével aktív anyaggá. A D3-készítmények ezzel szemben sokkal rövidebb idő alatt, és nagyobb hasznosulással „működnek”, hiszen itt csak a két hidroxilációs folyamatnak kell végbemennie az aktív D-vitamin kialakulásához.

Érdemes tehát vitaminraktárainkat D3-készítmény segítségével újra feltölteni, hogy a vitamin számos jótékony hatása szervezetünkben is érvényesülhessenek!

Címke: , , ,