A csodálatos D-vitamin

A zsírban oldódó D-vitamin (kalciferol) számos fontos feladatot tölt be szervezetünkben. A D-vitamin igazi különlegessége abban áll, hogy más vitaminoktól eltérően előanyaga megtalálható a szervezetünkben. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy nyolcvan százaléka a napfény hatására termelődik, D-vitaminigényünk 10-20 százalékát kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk biztosítani. Cikkünkben összefoglaltuk, miért fontos, hogy szervezetünk elegendő D-vitaminhoz jusson az év minden szakában, megtudhatja többek közt, hogy mik a legkiválóbb D-vitaminforrások, mennyi a napi D-vitamin szükségletünk és mikor alakulhat ki D-vitamin-hiány.

a_csodalatos_dvitamin

A D-vitamin hatása

Ellentétben a korábbi feltételezéssel, miszerint a D-vitaminnak csak a csontokra és az izomrendszerre van hatása, ma már tudjuk, hogy számos egyéb fontos szerepet is betölt szervezetünkben, sőt talán valamennyi szervünk működéséhez szükség lehet rá.

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok és fogak egészsége, valamint a normális izomműködés és erős immunrendszer szempontjából. Hiányának angolkór, csontritkulás, szívelégtelenség, magas vérnyomás, immungyengeség, cukorbetegség lehet a következménye. A D-vitamin-hiány növeli az vastagbél- és emlőrák, az idegrendszeri betegségek, továbbá a vese-és májbetegségek kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin napi szükséglete

Az orvosi ajánlás közel tízszeresére emelkedett a korábbi évekhez képest. Hazánkban a D-vitamin ajánlott napi bevitele csecsemőknek 400-1000 NE, 1 és 6 éves kor közötti gyermekeknek 600-1000 NE, 6 éves kor fölött 600-1000 NE, serdülőkorban 800-1000 NE, felnőtteknek 1500–2000 NE, terhes nőknek pedig 1500–2000 NE. Túlsúlyos felnőtteknek 3000-4000 NE szükséges megelőzésként.

D-vitamin források

A szervezetünk számára szükséges D-vitamin elsődleges forrásai a bőrünkben napfény hatására aktív D-vitaminná alakuló szteroidok. D-vitamin igényünk nagy részét ebből a forrásból pótolhatjuk, kisebb hányadát D-vitamint tartalmazó élelmiszerekből tudjuk biztosítani.

D-vitamin és a napozás

Ahhoz, hogy bőrünkben a D-vitamin előanyaga a szervezetünk számára hasznosítható D-vitaminná alakuljon, bőrünket rendszeresen napfénynek kell érnie. Ennek azonban számos tényező akadályát képezheti. Ha valaki ideje nagy részét otthon vagy irodai munkával tölti, nem jut elég napfényhez. Hasonló helyzetben vannak a gondozóotthonokban élő idősek és gyerekek, valamint a rossz levegőminőségű (szmog) nagyvárosok lakói. A D-vitamin termelődését megakadályozzák a fényvédő készítmények is, ezek alkalmazásáról azonban nem mondhatunk le, mivel nélkülük a bőrrák kialakulásának esélyét kockáztatnánk. Ezekben az esetekben nagyobb jelentőséget kap a D-vitamin élelmiszerek formájában való szervezetbe juttatatása, és ha az orvos elrendeli, vitaminkészítmények szedése is szükségessé válhat.

D-vitamin tartalmú ételek

A D-vitaminban gazdag étrend részét kell, hogy képezzék halakból, vargányagombából, tejtermékekből és tojásból készült ételek. A D-vitamint tartalmazó ételek fogyasztásával D-vitamin igényünknek körülbelül a 10-20 százalékát pótolhatjuk.

Kalcium és D-vitamin

Csontjaink nagy részét kalcium építi fel, ami a csontszövetek táplálását csak akkor tudja ellátni, ha a bélrendszeren keresztül felszívódik. Ezt a folyamatot a D-vitamin segíti elő. A csontok egészséges fejlődéséhez, illetve működéséhez tehát kalciumra és D-vitaminra egyaránt szükségünk van. A csontanyagcsere hormonális szabályozás alatt álló folyamat: Ha a vér kalciumszintje túl alacsony, aktív D-vitain termelődik, ami kalciumot szabadít fel a csontokból, ha túl sok kalcium van a vérben, akkor hormonális hatásra kalcium épül be a csontokba. A D-vitamin-hiány következménye gyerekeknél angolkór, felnőtteknél csontritkulás (osteoporosis) lehet.

Címke: , , , , , , , ,