D-vitamin és a napozás

UV-sugárzás hatására a bőrünkben található koleszterin közvetlenül D-vitaminná alakul át. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin több mint 90 százaléka a bőrünkben képződik, ehhez napfényre van szükség. A további szükséges 10 százalékot élelmi forrásokból kell fedeznünk.

dvitamin_es_napozas

Mennyi D-vitamin képződik a napozás hatására?

Bőrtípusunktól is függ, hogy mennyi D-vitamin képződik szerveztünkben. Minél sötétebb tónusú az illető bőre, annál kevesebb D-vitamin képződik a szervezetében ugyanannyi napfény hatására. A káros UV-sugaraktól való korántsem alaptalan félelem miatt sokan nem mernek elegendő időt a napon tölteni, ám ha az aggodalom miatt a másik végletbe esnek, D-vitamin-hiányos állapotba kerülhetnek. A bőrrák kialakulásának elkerülése érdekében ajánlott napvédő krémeket használni, ám ezek nem engedik, hogy a bőrben elegendő D-vitamin termelődjön.

Mennyi időt tölthetünk a napfényen, ami még nem árt a bőrünknek, de elég a D-vitamin termelődéséhez?

A legtöbben tapasztalatból tudjuk, hogy bőrtípusunktól függően mennyi ideig tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy a leégés veszélyétől kellene tartanunk. Annak érdekében, hogy szervezete kellő D-vitaminhoz jusson, naponta ennek az időnek a negyedét töltse napon. Ha ennél hosszabb időn át éri napfény, feltétlenül védje bőrét napvédő krémekkel, napégés elleni készítményekkel! Így elegendő vitaminnal töltheti fel szervezetét a következő télre, természetesen, ha a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásra is odafigyel. A csecsemőket és kisgyerekeket tavasztól őszig óvni kell a közvetlen napfénytől! A kicsik fényvédő krémek nélkül egyetlen percet sem tölthetnek a napon!

Kiket veszélyeztet a fényhiányból adódó D-vitamin-hiány?

  • Az állandó éjszakai műszakban dolgozók testét ritkán éri közvetlen napfény.
  • Hasonló kockázattal kell számolniuk azoknak, akik zárt ruházatot viselnek, például csadort.
  • Szintén veszélyeztetettek azok az emberek, akik olyan országokban (pl. Skandináv államok) élnek, ahol hosszúak és hidegek a telek, továbbá, ahol gyakran előfordul szmog vagy köd. Az ipari forradalom időszakában az angol nagyvárosok szegénysorú gyermekeit sújtotta a D-vitaminhiányból adódó legsúlyosabb betegség, az angolkór. Sajnos számos nagyváros levegőjének minősége napjainkban is kifogásolható. A szmog és a köd gátolja a napsugarak áthatolását, így a D-vitamin nem képes aktiválódni.
  • D-vitamin-hiány előfordulhat azoknál is, akik ritkán hagyják el otthonukat, ez különösen az idősekre, gondozó otthonokban lakókra, illetve a gyermekotthonokban élő gyerekekre jelenthet veszélyt. Az irodákban, zárt helyeken dolgozók szervezete sem jut kellő mennyiségű napfényhez.
  • Akik idejük nagy részét zárt terekben, irodákban töltik, szintén nem jutnak kellő mennyiségű napfényhez.
  • Akik nyáron állandóan napkrémet használnak. Természetesen bőrünk védelme fontos, és a napvédelem mindenképp ajánlott, de a hiánybetegségek elkerülése érdekében vitaminpótlás válhat szükségessé.
Címke: , , , , , , ,