D-vitaminok

A D-vitamin mítosza

Angolkór, puha, deformált csontok, csontlágyulás. Sokaknak ismerősen csenghetnek ezek a szavak, melyek a súlyos D-vitamin-hiány legismertebb következményeit, tüneteit jelölik. Milyen fontos szerepet tölt be szervezetünkben a D-vitamin, mi a D1-vitamin, és mit takar az aktív D-vitamin elnevezés?

A D-vitamin háztartás alapjai

Szervezetünkben az aktív, azaz működést kifejtő D-vitamin hivatalosan, kémiai nevén az 1,25-dihidroxi cholekalciferol. Ez a vitamin a különböző úton szervezetünkbe kerülő előanyagokból alakul ki, a májban és a vesében történő szerkezetmódosulás révén.

Ilyen előanyagok a kalciferolok, azaz a D1 és D2-vitamin, melyek különböző táplálékok révén jut be. Ilyen, D-vitaminban különösen gazdag ételek a csukamájolaj (!), tőkehalmáj (!), tojás, és tejtermékek.

Szintén fontos előanyag a bőrben található 7-dehidrokoleszterin, mely bizonyos tartományú napsugárzás (UV B sugarak) hatására helyben alakul át, a D3-vitamin formába. (A D-vitamin-hiány talaján kialakuló angolkór nevét is onnan kapta, hogy a tünetek gyakran jelentkeztek a ködös Angliában, hangsúlyozva ezzel is a napozás, a napsütés jelentőségét.)

A szervezetünkbe való bejutást követően ezen előanyagok a keringés útján eljutnak a májba, majd a vesébe, s mindkét helyen apró szerkezetmódosuláson esnek át. A folyamat eredményeképpen alakul ki a hatékony, ún. aktív D-vitamin.

D-vitamin hatásai

Az aktív D-vitaminnak számos hatása van, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a vesén, és a bélrendszeren keresztül emeli a vér kalciumszintjét, és a csontokban elősegíti az aktív csontképzést. Értelemszerűen, ha csökken a szintje, annak egyenes következménye a vér csökkenő kalciumszintje, és a csontokban a csontépítés folyamatának lelassulása. Utóbbi következménye lehet a csecsemőkorban (a csontképzés, csontépítés egyik legaktívabb szakaszában) az angolkór, annak összes jellegzetes tünetével: puha koponyacsontok, meggörbülő lábszár, hátul ellaposodó fej, mellkas alakjának torzulása.

Mindezek mellett, a vér kalciumszintjének drasztikus csökkenése görcsös rángatózást, nagyrohamokat okozhat, a kézfejen megjelenő jellegzetes „őzfej” tartással. (Megemlítendő, hogy már a látens – lappangó – alacsony kalciumszint kimutatására is léteznek egyszerű orvosi fogások.)

Kevésbé ismert fontos hatások

A közelmúltban a D-vitamin számos olyan jótékony hatására derült fény, amiket korábban elképzelni sem lehetett: cukorbetegeknél csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát; védő hatást fejt ki bizonyos daganat típusok kialakulása ellen (emlőrák, vastagbél-, prosztata- és petefészek daganat); fogyókúra esetén növeli a leadott kilók számát, erősíti az immunrendszer működését.

D-vitamin optimális szintje

Hogy mennyi szervezetünk D-vitamin igénye, annak megállapítása napjainkig is tartó, öröknek tűnő dilemma. A legutóbbi kutatások alapján azonban kiderült, hogy Földünk lakosságának jelentős százaléka szenved D-vitamin hiányban. Sem a táplálékkal bekerülő, sem a bőrben szintetizálódó D-vitamin nem „hagyható el”, és még így is igen gyakran alakul ki hiányállapot.

Érdekes tény, hogy rengeteg olyan ember is beletartozik ebbe a statisztikába, akik forró égövi országban élnek. Mindebből következik, hogy igenis szükség van a célzott, fokozott bevitelre. Éppen ezért, a közelmúltban gyökeres változás történt a D-vitamin adagolásának orvosi javaslataival kapcsolatban: az eddig alkalmazott dózisokat többszörösére emelték, s a D-vitamin készítmények rendszeres szedését nem csak csecsemőkorban, hanem a felnőttkoron átívelve gyakorlatilag élethosszig ajánlják.

Címke: , , , ,