D-vitamin tartalmú ételek

Nyáron szervezetünk napi D-vitamin (kalciferol) igényének ellátásához elegendő, ha rendszeresen napfény éri bőrünket, az így keletkezett D-vitamin azonban nyáron és ideális körülmények között is szervezetünk D-vitamin igényének csupán körülbelül 90 százalékát fedezi. Télen és várandósság során, illetve bizonyos betegségek, kedvezőtlen körülmények esetén kapnak különösen nagy jelentőséget az étrendünkbe iktatható D-vitamin-források.

dvitamin_tartalmu_etelek_580x290

D-vitamin tartalmú étrend: Csukamájolajtól a tejtermékekig

A XIX. század második felében a csukamájolaj általánosan elterjedt orvosság volt, melyet elsősorban csonterősítés és az általános egészség megőrzése céljából gyakorta alkalmaztak. Csak a XX. században derült fény arra, hogy a csukamájolaj gyógyító hatása a benne lévő D-vitaminnak tudható be.

A kalciferolt a legnagyobb mennyiségben a sós és édes vízi halak, illetve a belőlük előállított termékek tartalmazzák. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok a következők: hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna.

A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt. Jelentőségük, azért is kimagasló, mert a vegán táplálkozást folytató emberek egyetlen igazán jelentős élelmi D-vitamin-forrásának számítanak.

A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.

Az anya által táplálékkal felvett D-vitamin szerepe a magzat és a csecsemők fejlődésében

A D-vitamin, illetve előanyaga normál esetben a csecsemő egészséges fejlődéséhez szükséges optimális mennyiségben van jelen az anya szervezetében. Az anyatejben lévő D-vitamin mennyisége az anya táplálkozásától függ. A gyermek egészséges csontozatának fejlődését már az anyaméhben meg kell alapozni, ezért elengedhetetlen, hogy az anya optimális mennyiségben fogyasszon D-vitamin- és kalciumtartalmú ételeket a terhesség alatt, a megnövekedett igénynek megfelelően.

Vegetáriánizmus és D-vitamin-hiány

A szigorúan kizárólag növényi táplálkozást folytató vegetáriánusok, azaz a vegánok esetében gyakoriak a hiánybetegségek. Ahogy említettük táplálkozásukban kiemelkedő szerepe van a gombáknak mint D-vitamin-forrásnak. A lacto-vegetáriánusok étrendjébe kerülhetnek tejtermékek, az ovo-lakto-vegetáriánusok számára pedig a tejtermékek mellett a tojás fogyasztása is megengedett. Utóbbi két esetben bár nem olyan gyakran, mint a vegánoknál, de szintén előfordulhatnak hiánybetegségek. Az említett táplálkozási formákat folytató gyerekeknél nagyon súlyos következményei lehetnek az étrendből hiányzó vitaminforrásoknak.

Címke: , , , ,