D-vitamin és influenza

Szervezetünk energiatartalékait felemészti a hosszú téli hideg, immunrendszerünk legyengül, fáradtak, ingerlékenyek, gyengék vagyunk. Ilyenkor terjed az influenzajárvány is, melynek megelőzése érdekében a védőoltás beadatása, s az ilyenkor elengedhetetlen higiéniás szabályok betartása mellett erősíthetjük immunrendszerünket többek között D-vitaminnal. A D-vitamin-hiány ugyanis csökkenti a szervezet ellenálló képességét az influenzavírusokkal szemben.

A D-vitaminokról röviden

A növényi (D2) és állati (D3) eredetű D-vitaminok a táplálékkal kerülnek be szervezetünkbe. Ezeken kívül, jelentős mennyiségű D3-vitamin keletkezik a bőrünkben található előanyagából, a napfény UV-B sugarainak hatására. A D2- és a D3-vitaminból csak a májban, majd a vesében lezajló szerkezetmódosulást követően alakul ki az aktív, hatást kifejteni képes D-vitamin. Talán legrégebben ismert hatása a vér kalcium szintjének optimalizálása, s ezen keresztül csontrendszerünk egészségének fenntartása. Ezen túlmenően mára számos egyéb, kifejezetten jótékony hatását fedezték fel, s fedezik is fel szinte folyamatosan. A teljesség igénye nélkül néhány példa: daganatmegelőző hatás, immunrendszer erősítése, védelem a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

D-vitamin és immunrendszer

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint szervezetünk legalább 30 különféle sejtje képes felszínén a D-vitamint megkötő receptort megjeleníteni, s ez alól az immunrendszer sejtjei sem jelentenek kivételt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezeken a sejteken a D-vitamin képes valamilyen hatást kifejteni.
A D-vitamin erősíti az immunrendszert, segítségével hatékonyabban küzdhetőek le az egyes fertőzések és szerepe van a tavaszi fáradtság kialakulásának megelőzésében is. Japánban a gyermekeknek adott napi 1200 NE vitamin hatására mintegy 42%-kal csökkent körükben az influenzás megbetegedések száma.
Kutatási eredmények alapján a szervezet alacsony D-vitaminszintje esetén gyakrabban fordulnak elő bizonyos fertőzések (így az influenza is), illetve kedvezőtlenebb a gyógyulási folyamat.

A D-vitamin-hiány és az influenza közti lehetséges kapcsolatot felveti a kórkép jellegzetes szezonalitása, valamint azok a vizsgálati eredmények, amelyek szerint szinte valamennyi fertőzésben szenvedő vizsgált személy egyben D-vitamin-hiányos is volt. Mivel azonban egyértelmű következtetés még ezek dacára sem vonható le, jelenleg is folynak azok a kísérletek, ahol azt vizsgálják, hogyan változik a megbetegedések száma optimális D vitamin-szintek esetén.

Hogyan szedjük a D-vitamint?

Tekintettel arra, hogy országunk lakosságának több mint fele D vitamin-hiányban szenved, mindenképpen javasolható a vitamin mesterséges formában történő pótlása. Különösen indokolt ez az őszi-téli szezon idején, amikor a napsütéses órák száma drasztikusan lecsökken, és tombolnak a különféle vírusok.
Többek között ezért is módosították nemrégiben a D-vitamin napi ajánlott mennyiségét: felnőtt embereknek min. napi 2000 NE javasolt, szükség esetén akár napi 4000 NE is biztonságosan adagolható. Lehetőség van a heti egy-két alkalommal történő, nagyobb adagokban való pótlására is, ezt érdemes először a kezelőorvossal megvitatni.

Címke: , , , , ,