D-vitamin és pikkelysömör, bőrtünetek

Létezik egy vitamin, melyet régtől fogva ismerünk, mégis, a mai napig újabb és újabb tulajdonságára derül fény. Intenzíven folynak a vele kapcsolatos kutatómunkák, melyek sokat segíthetnek abban, hogy ezt a rengeteg jótékony hatást mindenki ki tudja használni.

Hogy melyek ezek a tulajdonságok? A csontrendszerre és a vér kalciumszintjére kifejtett hatását szinte mindenki ismeri. Kevesebben vannak tisztában azzal, hogy szervezetünk optimális D-vitamin-ellátottsága esetén az képes meggátolni bizonyos daganatok kialakulását, illetve már kialakult tumorok esetén hatékonyabbá varázsolja a kezelést. Fokozottan igaz ez az emlő-, a petefészek, a prosztata- és a vastagbéldaganatokra. Fogyókúra esetén növeli a leadható kilók szintjét; erősíti immunrendszerünket, cukorbetegekben jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttének kockázatát.

D-vitaminok

A zsíroldékony D-vitaminok egy része a táplálék útján kerül be szervezetünkbe; legfőbb forrásai a tojás, tejtermékek, csukamájolaj és tőkehalmáj. A D-vitaminok nem elhanyagolható hányada pedig bőrünkben keletkezik, az ott nagy mennyiségben fellelhető előanyagából, a napfény UV B sugarainak hatására.
Ezen D-vitamin formáknak előbb még szerkezetmódosuláson kell átesniük – ami a májban és a vesében zajlik – s csak ezután alakul ki a biológiailag aktív forma, mely a fentebb említett hatásokat létrehozni képes.
Egy nemrégiben publikált cikk szerint szerveztünk legalább 30 különféle sejttípusa jeleníti meg felszínén a D-vitamint megkötni képes molekulát, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a vitamin ezen sejtek mindegyikén képes valamilyen hatást létrehozni.

A pikkelysömörről

Nagyon sok embert érint a pikkelysömör, más néven psoriasis nevű betegség, mely a bőr gyulladásával, fokozott hámlásával jár. Hátterében a hámsejtek felgyorsult érési folyamata, fokozott osztódási hajlama áll. Kialakulásában genetikai tényezők és környezeti faktorok (dohányzás, elhízás, stressz) egyaránt szerepet játszanak. Mindkét nemet érinti, leggyakrabban serdülőkor táján figyelhetők meg az első panaszok jelentkezése.

D-vitamin és pikkelysömör

Régtől fogva ismert tény, hogy a pikkelysömör súlyosságát enyhíti a napoztatás. Nem kizárt, hogy ebben e folyamatban is a D-vitaminnak van jelentős szerepe: az aktív D-vitamin elősegíti a hámsejtek beérését, viszont, képes osztódásukat megakadályozni. Ezen túlmenően, egyes tanulmányok szerint, kedvezően hat azokra az immunfolyamatokra, melyek a pikkelysömör kialakításában szerepet játszanak.

D-vitamin és bőrrák

Megfigyelések szerint a D-vitamin-hiányos állapot kedvezően hat több bőrrák-típus, köztük a melanoma, a spinalioma és a basalioma kialakulásának szempontjából. Ugyanakkor, ezen tumorok létrejöttében fontos szerep tulajdonítható a bőrleégésnek, a túlzott napoztatásnak. Tekintettel azonban arra, hogy a bőrben napfény hatására keletkező D-vitamin mennyisége jelentősen hozzájárul szervezetünk D-vitamin-háztartásához, még ezek dacára sem megoldás a totális napfény elleni védelem. Mint az élet oly sok területén, itt is a józan ész keretein belül célszerű mozogni: forró nyári napokon délelőtt, vagy a déli forróságot követően 30-40 perc napozás bőven fedezi a szükséges vitaminszintet. Azért sem több, mert egy bizonyos „sugármennyiség” felett nem képződik több vitamin, ha egész nap kinn fekszünk, sem. Érdemes megemlíteni, hogy országunkban októbertől-márciusig a napfény beeső szöge miatt nem alkalmas a bőrben történő vitaminképzéshez, ilyenkor mesterséges pótlás szükséges.