D-vitamin és cukorbetegség

A D-vitamin csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Azoknál az embereknél, akiknek szervezete kellően el van látva D-vitaminnal, ritkábban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség. Egyre több közelmúltban és napjainkban is folyó kutatás irányul a D-vitamin 2-es és 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében betöltött szerepére és a D-vitamin-hiánnyal összefüggésbe hozható betegségekre.

A D-vitamin-hiány hazánkban is igen elterjedt probléma, ami a modern életvitelre és az ország földrajzi adottságaira vezethető vissza. Télen és ősszel kevés napfény éri bőrünket, így szervezetünk nem tud elegendő D-vitamint termelni. Az emberi szervezet ugyanis saját maga képes előállítani a szükséges D-vitaminnak körülbelül a 90 százalékát, de csak abban az esetben, ha eleget tartózkodunk a szabadban. A fennmaradó 10 százalékot élelmi forrásokból kell pótolnunk. Csak kevés D-vitamint tartalmazó élelmiszer van, azonban kiváló D-vitaminforrást jelentenek a halak (pl. hering, makréla), a csukamájolaj, a tojássárgája, a tejtermékek, az ehető gombák, illetve szükség esetén (ha az orvos előírja vagy hiánybetegség(ek) alakultak ki) szedhetők vitaminkészítmények is.

A D-vitamin szerepe az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében

A D-vitamin-hiány jelentősen növeli az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Bizonyos vírusfertőzések és a szervezet szabályozó mechanizmusainak nem megfelelő működése is a hasnyálmirigy sejtjeinek pusztulásához vezethet, aminek következtében kevesebb inzulin termelődik. Ez a hormon szabályozza a sejtek cukorfelvételét (glükóz) a vérből. Inzulin hiányában a glükóz a vérben marad, vagyis magas lesz a vércukorszint. Az 1-es típusú diabétesz tünete a fokozott szomjúságérzet, a fáradtság, a gyakori vizeletürítés és a testsúly csökkenése.
A D-vitamin pozitívan hat az immunrendszerre, és ezáltal csökkenti a hasnyálmirigyre veszélyes fertőzések kialakulásának esélyét.

Hogyan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a D-vitamin?

Ha a vér D-vitamin szintje alacsony, megnő a diabétesz kialakulásának kockázata. A megfelelő D-vitamin ellátottság viszont csökkenti ezt a rizikót. Ennek oka egyrészt feltehetően a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatásában keresendő. Másrészt a D-vitamin védi a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ennél fogva fokozza az inzulinérzékenységet, azaz elősegíti, hogy a sejtek inzulin hatására könnyebben vegyék fel a cukrokat. A D-vitamin tehát „megkönnyíti az inzulin dolgát”. A 2-es típusú cukorbetegség fő oka pedig épp az inzulinérzékenység zavara.

D-vitamin hatására a vércukor értékek rendeződnek, és csökken a vérben a gyulladásos folyamtokkal összefüggésbe hozható anyagok koncentrációja, amelyek olyan érbetegségek megnövekedett kockázatára utalnak, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke.

Címke: , , , ,