D-vitamin – Ha babát szeretnék

A D-vitaminról bizonyára mindenki hallott már, sokan talán még emlékeznek is a középiskolában tanultakra, miszerint a vitamin elengedhetetlen a csontok erősségének megőrzésében. A D-vitaminnal kapcsolatban számos kutatómunka folyik annak felderítésére, mi mindenhez elengedhetetlen optimális szintje a szervezetben. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint, a gyermekvállalás esélyét is sikeresen befolyásolhatja, ha megfelelő a szervezet D-vitamin szintje.

A D vitaminokról röviden

A D-vitamin esetén egyre inkább célszerű a „hormon” kifejezést használni, már ami a hatásait illeti. A táplálék útján növényi (D2) és állati (D3) eredetű D vitamin juthat be a szervezetünkbe, ezek legfőbb forrásai tejtermékek, tojás, máj (csukamájolaj!, tőkehalmáj!). Emellett igen jelentős mennyiségű D3-vitamin képződik a bőrünkben előanyagából, a napfény UV B sugarainak hatására. Ezen előalakok aztán a májban és vesében kisebb mértékben átalakulnak, s kialakul az aktív D-vitamin forma.

D-vitamin hiányosak vagyunk?

Felmérések szerint a magyar lakosság több mint fele szenved D-vitamin-hiányban. Kiemelten igaz ez az őszi-téli hónapokban, amikor a zord időjárás miatt drasztikusan csökken a bőrben szintetizálódó forma. Ezt a hiány még a legoptimálisabban összeválogatott D-vitaminban gazdag étrenddel sem lehet pótolni, ezért igen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, a D-vitamin mesterséges pótlása is. Az új kutatások hatására jelentős módosítás történt az ajánlott napi bevitel mennyiségét illetően is: felnőttkorban már min. napi 2000 NE javasolt.

Gyermektelenség oka lehet a D-vitamin hiány?

Egyes felmérések alapján igen: kísérletekkel igazolták, hogy D-vitamin hiányos egerekben megváltozott a petefészek és a méh szövettani szerkezete; valamint az is tény, hogy a D-vitamin szintje és a női hormonok szintje közt összefüggés van. Érdekes megfigyelés az is, hogy az északi országokban télen kimutatható mértékben csökken a teherbeesések száma, ami összefügghet a napsütéses órák számának csökkenésével.

Családtervezés esetén tehát különösen fontos a szervezet D-vitamin háztartását rendezni, hiányállapot esetén feltölteni a szervezet D-vitamin raktárát.

Terhesség alatti D-vitamin szintek

A terhesség kihordásához legalább olyan fontos a megfelelő D-vitaminszint, mint a fogamzó képesség növeléséhez: misem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a fogamzást követően a szervezet addig soha nem látott szintre próbálja emelni a D-vitamin tartalékait, minden lehetséges forrást felhasználva ehhez. A magzat számára ugyanis az anyai szervezet az egyedüli D-vitamin forrás, hiányában akár csontrendszeri eltérések is kialakulhatnak, sőt, megalapozott gyanú van arra, hogy az izmok, az idegrendszer és az immunrendszer érését is kedvezőtlenül befolyásolhatja az anya D-vitamin hiányos állapota.

Sajnos, a várandós kismamák jelentős hányada D-vitamin hiányban szenved, és a jelenleg forgalomban kapható „kismama”- készítmények is minimális mennyiségben tartalmazzák a D-vitamint (mindössze akkora adagban, ami a megszületést követően, hivatalosan javasolt egy 3-4 kg-os kis újszülöttnek). Azt, hogy mennyire fontos a terhesség alatti magas D-vitaminszint, már kb. 60 éve publikálták, de valamiért mégis elmaradt a várandósok megfelelő tájékoztatása.

A legújabb ajánlások alapján kismamáknak naponta 4000 NE D-vitamin adható biztonságosan, a 12. hét után. Esetükben a heti néhány alkalommal történő nagydózisú adagolással kapcsolatban még nincsenek egyértelmű adatok, így ezt inkább egyelőre még nem javasolják.