D-vitamin ára

A prevenció bizonyítottan olcsóbb a lakosság és az egészségügy számára, mint a kialakuló betegség kezelése. Amennyiben tavaszig feltöltenénk szervezetünk D-vitamin raktárait, nem kellene pénzt és időt fordítanunk a D-vitaminhiány miatt kialakuló betegségek kezelésére.

Mennyibe kerül a D-vitamin?

A D-vitamint érdemes gyógyszertárban vásárolnunk, hiszen itt ellenőrzött forrásból származó, magas minőségű készítményekhez juthatunk. A D-vitamin pótlására nem kell egetrengető összegeket fordítanunk – így például egy tipikus, recept nélkül megvásárolható, 30 filmtablettát tartalmazó egy havi adagjának ára kb. 1.000 forint körül alakul – persze ennél olcsóbban, de akár sokkal drágábban is vehetünk ilyen készítményt.

Mikor segít a D-vitamin?

A D-vitamin – amely több, zsírban oldódó vitamint foglal magában – az emberi csontrendszer szilárdságáért felelős, emellett segítséget nyújt a kalcium és a foszfor szervezetbe történő beépülésében, illetve részt vesz a normál sejtosztódásban, ráadásul ez a vitamin szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

Naponta 2000 NE D-vitaminbevitele ajánlott, az őszi, téli időszakban, amikor nem jutunk elegendő napfényhez, nem fogyasztunk rendszeresen tejet, tojást vagy olajos halat, táplálékkiegészítő formájában is bevihetjük a szükséges adagot.

A D-vitamin hiánya

Összeállításunkból kiderül, majdnem egy tucat betegség hátterében állhat az úgynevezett napfényvitamin hiánya.

A vér alacsony D-vitaminszintje fokozza az angolkór kockázatát. Előfordulhat, hogy nem kap olyan minőségű és mennyiségű táplálékot a gyermek, amely biztosítaná számára a megfelelő mennyiségű D-vitamin szükségletet, de a háttérben felszívódási probléma is állhat, amikor nem tud a bélrendszerből felszívódni a vitamin. A csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, ez pedig a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezethet.

A gyermekeknél az asztma hátterében is állhat a D-vitamin hiánya. Kutatások szerint a légúti fertőzések miatt alakulnak ki az asztmás rohamok, a D-vitamin pótlás pedig segíthet a fertőzések megelőzésében.

A D-vitamin hiánya nem csupán a gyermekeket, hanem a felnőtteket is veszélyezteti. Előfordulhat csontritkulás, csontlágyulás, kialakulhatnak izomgörcsök, romolhat a fogak állapota. Amennyiben a kalcium nem tud beépülni a szervezetbe, a csontok könnyebben törnek, illetve nehezebben forrnak össze. A csontritkulás (oszteoporózis) leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence, valamint a csukló csontjait érinti.

A nem megfelelő mennyiségű D-vitaminbevitel okozhat még kognitív problémákat az idősebbeknél, mellékpajzsmirigy-túlműködést, valamint pikkelysömört (psoriasis).

Elkerülhető a D-vitaminhiány!

Sorban állás a szakrendelésen, gyógyszerek kiváltása, esetleg műtéti beavatkozás?

Ugye, szeretné elkerülni ezeket? A szükséges vitaminmennyiséget, napi 2000 egységet, ősztől tavaszig táplálékkiegészítő formájában ajánlott bevinni a szervezetbe.

Címke: , ,