D-vitamin túladagolás

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A zsírokhoz hasonlóan felszívódása a bélben történik, majd vér útján jut a szervezet különböző részeibe.

Amire aktuálisan nincs szükségünk, a zsírszövetben és a májban felhalmozódik. A D-vitamin túladagolása azonban rendkívül ritka, a szervezet különböző, bonyolult védőmechanizmusainak köszönhetően. Ilyen védőmechanizmusok működnek a bőrben, a májban és a vesében.

Nyári napozás során óriási mennyiségű D-hormon képződhet a bőrben, azonban túl sok napsugárzás esetén inaktív anyagok képződnek, azaz nem alakul ki az aktív D-vitamin így védve a szervezetet a túlzott mennyiségű D-hormon kialakulásától.

Ezen kívül a bőr barnulása is gátolja a D-vitamin további képződését. Túladagolás mesterséges készítményekkel, táplálékkiegészítőkkel lehetséges, emiatt fontos, hogy csak megbízható szereket alkalmazzunk: neves gyártók neves készítményét.

D-vitamin túladagolás (D-hipervitaminózis)

D-vitamin túladagolás leginkább ipari balesetekben fordulhat elő, ezért nem javasolt a táplálékok túlzott mértékben történő D-vitaminnal való dúsítása. A D-hipervitaminózis szindróma magas kalcium szinttel jár. Az aktív D-vitaminnal történő készítmények alkalmazása esetén fordulhat elő.

Amennyiben a hormonszerű előanyag, a D3-vitamin bevitele történik pótlás vagy megelőzés céljából a védőmechanizmusok működésbe lépnek, így túladagolásról nem beszélhetünk. Ez utóbbi forma alkalmazása a gyakoribb.

A zsírszövetben tárolt D-vitamin fogyáskor felszabaduló mennyisége nem jelent reális veszélyt D-hipervitaminózis kialakulása szempontjából még túlsúly esetén sem.

A D-vitamin túladagolás tünetei

A D-hipervitaminózis okozta magas kalcium szint tünetei lehetnek az izomgyengeség, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, fáradtság, általános gyengeség, fogyás, fokozott szomjúságérzés illetve fokozott vizeletürítés. D-vitamin tartalmú készítmény szedésekor a fenti tünetek jelentkezésekor a készítmény alkalmazását fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni. Segíthet a kalciumszegény táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel.

Krónikus, hosszan tartó túladagolás az erek és szövetek elmeszesedéséhez vezethet. Felnőttek estében a szervezetet károsító dózis a tartósan bevitt, napi 40 000 NE (Nemzetközi Egység). Napi 4000 NE hónapokon át történő szedése biztonságos dózist jelent. Ez biztosan nem jár a túladagolás veszélyével.

Címke: , , , , , , ,