D-vitamin pótlás nyáron

Nyáron is előfordulhat D-vitamin-hiány? Szükséges pótolni, a napsütésben gazdag hónapokban is a D-vitamint? Nyáron, bár a napsütéses órák száma igen magas, mégis a napsugárzás káros hatásaitól tartva, leginkább a késő délutáni órákban merészkedünk a szabadba, vagy bőrfelületünk nagy részét elrejtjük a napfény elől, ennek következményeként nyáron is szüksége van szervezetünknek arra, hogy folyamatosan szinten tartsuk, akár mesterséges D-vitamin készítmények segítségével a megfelelő D-vitamin szintet.

Hogyan működik a D-vitamin?

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozó D-vitamin működését, hatását tekintve sokkal inkább tekinthető hormonnak, mint egyszerű tápanyagnak.

Előalakjaiból (D1,D2,D3) a szervezetünkben alakul át aktív molekulává, mely átalakításokat a máj és a vese végzik. A D1-, és D2-vitaminok táplálékaink (legfőképpen tejtermék, tojás, halak, máj – tőkehalmáj és a jól ismert csukamájolaj) révén kerülnek bélrendszerünkbe, s onnan felszívódva keringésünk útján tovább a májba, vesékbe, majd a sejtekhez, csontokhoz, szövetekhez. A D3-vitamin a bőrünkben található 7-dehidro-cholesteronból alakul ki, mégpedig a napfény UV B sugarainak hatására.

Nyár és D-vitamin ellátottság

dvitamin_potlas_nyaronA fentebb említett két D-vitamin forrásról (táplálék és „napsugár”) tudni érdemes, hogy sem egyik, sem másik önmagában nem elegendő a szervezet optimális D-vitamin szintjének fenntartásához. Nem véletlen például, hogy a D-vitamin hiányában kialakuló egyik igen súlyos kórképet „angolkórnak” (rachitis) nevezték el: a gyakran ködös, felhős, esős Angliában figyeltek fel a főként kisebb gyermekeknél előforduló súlyos csontrendszeri tünetekre.

Paradox módon olyan országok lakóinál is leírták a D-vitamin hiányállapotát, ahol a napsütéses órák száma jóval meghaladja országunkét. Ennek magyarázata leginkább abban rejlik, hogy ott a tűző nap elől szinte menekülnek az emberek, s akinek mégis a szabadban van dolga, az gondosan bebugyolálja magát különböző leplekbe, hogy valahogyan védje magát a napsugarak elől.

Hasonló elven lehetünk D-vitamin hiányosak forró nyaraink alatt: a 40 fok elől inkább zárt, hűvös helyre húzódunk, s csak késő délután indulunk útnak mikor a napsugárzás már nem olyan erős. Akik mégis elegendő időt töltenek a nyári napon ahhoz, hogy szervezetük a megfelelő D-vitamin szintet elérje, a káros sugaraktól való félelmükben magas faktorszámú naptejeket használnak, s a készítmények bőrre felvitt rétegén alig vagy szinte egyáltalán nem hatolnak át a D3-vitamin képzéséhez szükséges napsugarak.

D-vitamin pótlás nyáron?

Fentiek értelmében igenis van létjogosultsága a D-vitamin nyáron történő mesterséges pótlásának. Főként, hogy egy nemrégiben készült felmérés alapján országunk lakosságának jelentős hányada szenved a D-vitamin hiányában. A megfelelő készítmény kiválasztásában, s annak adagolásában természetesen mindenképpen érdemes kezelőorvosunk tanácsát, véleményét kikérni.

Címke: , , , ,