D2-vitamin

Napjainkban késélre menő viták folynak arról, hogy szervezetünk mennyit is igényel valójában az egyes vitaminokból, ásványi anyagokból. Az egyik ilyen, roppant vitatott terület a zsíroldékony vitaminok, azon belül is a misztikus D-vitamin kérdésköre.

Zsírban oldódó D-vitamin

A vitaminokat két csoportba soroljuk, ennek alapján megkülönböztethetünk zsírban oldódó és vízben oldódó vegyületeket. A zsíroldékony vitaminok (ide tartoznak az A-, D-, E- és K- vitaminok) nehezebben ürülnek ki a szervezetből, emiatt túlzott bevitelük elvileg túladagolásos tüneteket okozhatnak. A vízoldékony vitaminok (mint például a B-vitaminok, és a C-vitamin) ezzel ellentétben könnyen távoznak, így túladagolás gyakorlatilag nem fordulhat elő.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontháztartás normál működéséhez, a vér kalcium szintjének optimális értéken való tartásához. Hiánya mind gyermek-, mind felnőttkorban súlyos tünetekhez vezethet. Gyermekkorban az egyik legsúlyosabb forma az ún. angolkór: a csontnövekedés eme intenzíven fejlődő szakaszában fellépő hiányállapot miatt, a csontok elpuhulnak, a hosszú csöves csontok görbülnek, a babák kutacsa tátongóvá válik, mellkasuk deformálódik.

A D2-vitamin forrásai

A D-vitamin előanyagaiból alakul át szervezetünkben aktív, hatékony formává. A táplálékkal bevihetjük a D1 és D2 formákat, míg a bőrünkben található 7-dehidrokoleszterin a napsugarak hatására alakul át D3 formává. Ezek aztán a vérárammal eljutnak a májba, majd a vesébe, ahol szerkezetük kis módosuláson esik át, végül előáll az aktív forma.

A D2-vitamin fő forrásai a tejtermékek, halak (legjobb a tengeri tőkehalmáj, illetve a csukamájolaj), tojás, máj.
Az étrendünk által bejuttatott D-vitamin mennyisége azonban nem elegendő: ehhez jelentősen hozzájárul a bőrben az UV B sugarak által keletkezett forma (a szoláriumozás közben a testet érő, zömében UV A sugarak nem képesek ezt a formát előanyagából előállítani). Kutatások bizonyítják, hogy önmagában viszont ez a forrás sem elegendő.

D-vitamin hiányosak vagyunk?

Egy nemrégiben készült felmérés alapján a Föld lakosságának jelentős hányada szenved kisebb-nagyobb mértékben D-vitamin-hiányban. Ez az állapot érinti úgy a nőket, mint a férfiakat, gyermekeket és felnőtteket, Afrikában és Grönlandon élőket egyaránt, kivételt talán egyedül bizonyos trópusi országok lakói képeznek.

Téli adagolás

Tekintettel hazánk földrajzi elhelyezkedésére, a téli hónapokra jellemző alacsony napsütéses óraszámra, ezekben a hónapokban magyar lakosság mintegy 70 százaléka D-vitamin-hiányos állapotba kerül, ezért egy új protokoll a korábbiakhoz képest jelentősen megemeli a D-vitamin-fogyasztás ajánlott mennyiségét. Kisebb gyermekeknek napi 4-600 NE (Nemzetközi Egység), nagyobb gyermekeknek 8-900 NE, felnőtteknek akár napi 2000 NE. Egyes tanulmányok a várandós, és szoptatós édesanyáknak ennél nagyobb dózisokat is javasolnak.

Címke: , , , ,