D-vitamin és a Parkinson-kór

A D-vitamin nem csak a csontok felépítéséhez elengedhetetlen, szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek-, a cukorbetegség- és egyes daganatos betegségek megelőzésében is. A D-vitamin-hiány a Parkinson-kór egyik kevésbé ismert rizikófaktora. A neurológiai betegségben szenvedő pácienseknél gyakrabban mutatható ki D-vitamin-hiány, mint az egészséges embereknél.

Hogyan vezet a D-vitamin-hiány Parkinson-kórhoz?

Az utóbbi időben számos kutatást folytattak a D-vitamin-hiány és a Parkinson-kór közötti összefüggés igazolására. A Parkinson-kór és a D-vitamin-hiány kapcsolata mögött több különféle okot sejtettek. Ezek egyike, hogy a szervezetünk megfelelő vitaminszintjének biztosításához szükséges D-vitamin (kalciferol) jelentős része a bőrünkben képződik UV-B sugárzás hatására. A Parkinson-kórban szenvedő betegek szervezete pedig feltehetően nem jut elegendő D-vitaminhoz, vagy azért, mert csökkent mobilitásuk következtében nem töltenek elegendő időt a szabadban, vagy mert szervezetük más okból nem jut elegendő D-vitaminhoz, illetve nem tudja hasznosítani azt.

Másik lehetséges magyarázat az agyban található D-vitamin receptorokkal áll kapcsolatban. Ezek magas koncentrációban vannak jelen az úgynevezett fekete állományban (substantia nigra). A fekete állomány speciális sejtjeinek elhalása okozza a Parkinson-kórt. Amikor először kimutatták az összefüggést, a kérdés tehát az volt, hogy a Parkinson-kórnak oka vagy következménye-e a D-vitamin-hiány.

A legújabb tudományos vizsgálatok azt igazolják, hogy a Parkinson-kór és a D-vitamin-hiány között összefüggés van. Ezt bizonyítja, hogy a Parkinson-kóros betegek szervezetében a betegség későbbi stádiumában nem alacsonyabb a D-vitamin szintje, mint korai stádiumban volt. Más szavakkal a Parkinson-kór nem okoz D-vitamin-hiányt és a már fennálló hiányállapotot sem súlyosbítja. A D-vitamin hiánya, illetve túl alacsony szintje viszont rizikófaktora a lassan és folyamatosan súlyosbodó, izommerevséggel és remegéssel járó Parkinson-kór kialakulásának. Azoknál, akik vérében a D-vitamin szintje megfelelő, jelentősen (kb. 60 százalékkal) kisebb a Parkinson-kórban való megbetegedés esélye.

A D-vitamin-hiány főként az idősebb korosztályt sújtja

Az életkor előrehaladtával egyre gyengül a szervezetnek azon képessége, amelynek segítségével napfény hatására D-vitamint tud előállítani, ezért az idősebb emberek hajlamosabbak a D-vitamin-hiányra. Bár a Parkinson-kór fiatalabb korban is előfordulhat, mégis főként az idősebb embereknél alakulhat ki. A D-vitamin-hiány az agyműködésre is káros hatással van, 65 éves kor felett jelentősen hozzájárul a mentális képességek csökkenéséhez. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az idős emberek sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a kiegyensúlyozott, egészséges, változatos és vitaminokban gazdag táplálkozásra, így még inkább fenyegeti őket a vitaminhiány veszélye.

Címke: , , ,