D-vitamin hatása

A D-vitamint érintő kérdéseket a tudósok a mai napig intenzíven vizsgálják. Korábban azt gondolták, hogy csak a csont- és izomrendszerre hat, azonban a kutatások egyre meggyőzőbben igazolják, hogy valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges a D-hormon hatása, alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti.

dvitamin_hatasa_580x290

D-vitamin és a csontok (csontlágyulás, angolkór, csontritkulás)

A D-vitamin legfőbb és egyben legközismertebb hatását csontképzésre fejti ki a kalcium és foszfor anyagcsere szabályozásán keresztül.

D-hormon nagyfokú hiányában súlyos kalciumhiány alakul ki a szervezetben, ami felnőttek esetében csontlágyulásban, gyermekek esetében pedig angolkórban nyilvánulhat meg.

A csontritkulás hátterében a kalcium és a D-vitamin együttes hiánya áll. A csontok szerves állományának a csökkenésével járó állapot az osteoporosis. A csontritkulás manapság népbetegség. Bár főként az idősebb nőket érinti, egyre fiatalabb korban jelentkezik a mozgásszegény életmód illetve a napfényhiány következtében.

A D-hormon a fogak egészséges fejlődéséhez, épségéhez is nélkülözhetetlen.

D-vitamin és a szívérrendszeri betegségek (magasvérnyomás betegség, szívelégtelenség, érelmeszesedés)

A szívérrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás betegség, a szívelégtelenség vagy az érelmeszesedés kialakulásában is szerepet játszik az alacsony D-vitamin szint.

D-vitamin pótlás csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegség esetében. Az érelmeszesedés kockázatát nem csak a D-vitamin hiánya, de a túlzottan nagymértékű bevitele is fokozza. Az érelmeszesedés kockázatát, előrehaladását a D-vitamin hiánya egyrészt a vérnyomás emelésén keresztül, másrészt pedig az érfalak gyulladását okozva fokozza. Az érelmeszesedés a szervezet minden egyes érszakaszát érinti, így a szív koszorús ereit is. A szív koszorús ereinek meszesedése a szív oxigénhiányos állapotaihoz, legsúlyosabb esetben szívizominfarktus kialakulásához, illetve halálhoz is vezethet.

Szívelégtelenségben a D-vitamin-hiány közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához és a már kialakult betegség súlyosbodásához is. D3-vitamin-pótlása megállíthatja illetve vissza is fordíthatja a folyamatot.

A magas vérnyomás betegségben, szívelégtelenségben illetve érelmeszesedésben szenvedő betegeknek szükséges a megfelelő D-vitamin szint biztosítása a betegség súlyosbodásának megelőzése céljából.

D-vitamin és az immunrendszer

D-vitamin és az autoimmun betegségek (reumás ízületi gyulladás, sclerosis multiplex, 1-es típusú cukorbetegség) D-vitamin és a fertőzések (felső légúti fertőzések, influenza, tbc)

A kutatások azt bizonyítják, hogy a D-hormonnak szerepe van az immunrendszer szabályozó folyamataiban. Gátolja az immunrendszer kóros működését és serkenti a fertőzésekkel szembeni védekező mechanizmusokat. Hiánya, alacsony szintje kedvezőtlen az immunrendszer számára. A D-vitamin hiány oki tényezőként szerepelhet olyan autoimmun betegségek kialakulásában, mint a reumás ízületi gyulladás, a sclerosis multiplex vagy az inzulinfüggő cukorbetegség. Sclerosis multiplex fellángolásai kora tavasszal sűrűbben fordulnak elő nemcsak a gyakoribb fertőzések, hanem a D-vitamin évszaki ingadozás miatt is.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását gyermekeknél a rendszeres, nagy adagú D-vitamin pótlás nagyon jelentősen csökkentheti. A reumás ízületi betegség esetében D-vitamin bevitelével a tünetek is mérsékelhetők.

Ezen betegségek megelőzésében és kezelésében a D-hormon jótékony hatású lehet. Felső légúti fertőző betegségek, az influenza és a tbc hátterében is szerepe lehet a D-vitamin hiányának.

D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly

Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiány. 2-es típusú cukorbetegségben a D-vitamin pótlás javítja az inzulintermelő béta sejtek funkcióját. Túlsúly esetén alacsonyabb a D-vitamin szint, a pótlás a zsírszövet mennyiségét ugyan nem csökkenti, azonban a szív-és érrendszerre jótékony hatása van.

D-vitamin és a rák (emlőrák, vastagbélrák)

A D-hormon rákellenes hatású. A rákos megbetegedések megelőzésében jótékony hatású lehet. Az emlő- és a vastagbélrákok kialakulásában és súlyosbodásában bizonyítottan kockázati tényezőként szerepel a D-vitamin-hiány. Kezelésükben alkalmazható a D-vitamin pótlása, a D-hormon fokozza a rákellenes kezelés hatékonyságát.

D-vitamin és a vesebetegségek

Vesebetegekben a D-vitamin hiány a betegségből kifolyólag már fennálló kalciumháztartás zavarát tovább súlyosbítja. Az immunrendszer problémái és a szívbetegségek kockázatát is fokozza esetükben. A D-vitamin-hiány kockázata vesebetegségekben fokozott, emiatt mindenképp szükséges számukra pótolni a D-hormont.

D-vitamin és a májbetegségek

A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát, mivel az aktív D-vitamin kialakulásához ép májfunkciókra van szükség.

D-vitamin és a nők (terhesség, meddőség, menopausa)

A nők szervezetében minden életkorban fontos szerepe van a D-hormonnak. Terhességben nagyon gyakori a D-vitamin-hiány. A meddőség hátterében D-vitamin-hiány is állhat. Menopauza után nemcsak a csontritkulás megelőzésében, hanem a fokozott emlőrák kockázat miatt is fontos a megfelelő D-vitamin szint biztosítása.

D-vitamin és az idegrendszeri betegségek (schizophrenia, sclerosis multiplex, dementia, Parkinson-kór, epilepszia, szélütés, autizmus, depresszió)

Schizophrenia, sclerosis multiplex és elbutulás esetében bizonyított szerepe van a D-vitaminnak. Parkinson-kórban, epilepsziában, autismusban, szélütésben, Alzheimer-kórban, depresszióban és egyéb idegrendszert érintő betegségekben is felmerült a D-vitamin szerepe, melyet még vizsgálnak.

D-vitamin és a gyermekek

A magzat D-vitamin ellátottságát az anyai szint határozza meg, azzal arányos, vagyis nagyon gyakran alacsony. Az anyatej nagyon szegény D-vitaminban és a napoztatás is problémát jelenthet csecsemőknél, ezért számukra a D-vitamin pótlás kifejezetten fontos. Kisgyermekeknél elégséges lehet az őszi-téli-koratavaszi D-vitamin-pótlás. Mivel gyermekkorban alakul ki a csonttömeg nagy része, ezért nagyon fontos számukra a megfelelő szintű D-vitamin ellátottság.

Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,