D-vitamin napi szükséglet

A D-vitamin-hiány népbetegségnek tekinthető, nagy egészségügyi problémát jelent világszerte a civilizált országokban, így Magyarországon is. Mennyi a szervezet napi D-vitamin szükséglete?

Magyar D-vitamin ajánlás

dvitamin_napi_szukseglet_170x105A hivatalos magyar D-vitamin ajánlás szerint, a D-hormon hiány szempontjából nagy kockázatú betegeknek, mint a különböző csontbetegségek (csontritkulás, csontlágyulás, angolkór), krónikus máj-, illetve vesebetegségek, magas vérnyomás betegség, krónikus szívelégtelenség, mellrák vagy vastagbélrák esetében, hormonszint meghatározást követően, a szükséges mértékben kell a D-vitamint pótolni. Ugyanez igaz terhességben, szoptatás alatt, túlsúlyosak esetén, időskorban, és a tartósan napfényhiányban szenvedőkre. A hiány megállapításához a 25(OH)D-vitamin szintet mérik vérből. A szükséges mennyiséget képlet segítségével, egyénileg számolják ki. Felnőttek esetén négy-hat naponta 50.000 NE D3-vitamin-adagokkal –a hiány nagyságától függően- biztonsággal lehet pótolni. Csecsemő- és gyermekkorban a D-vitamin hiány kezeléséhez egyéves kor alatt naponta 1000 NE, egyéves kor felett napi 2000 NE adható naponta.

Magyarországon a téli időszakban, amikor kevés a napsütés, egy egészséges szervezet sem tud elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni. Ezért a magyar ajánlás szerint megelőzés céljából a fentebb említett betegségekben illetve állapotokban egész évben javasolt D3-vitamin tartalmú készítményak adása.

Késő ősztől kora tavaszig az egészséges embereknek is ajánlják a megelőző mennyiségű D-vitamin szájon át történő bevitelét. Csecsemők számára 400-1000 NE, gyermekeknek 1-6 éves korig 600-1000 NE, illetve 6 év felett 600-1000 NE, serdülőknek 800-1000 NE. Felnőttekn számára 1500–2000 NE, míg terhes nőknek 1500–2000 NE a magyar ajánlás. Túlsúly esetén megelőzésként a normál felnőtt adag legalább duplája (3000-4000 NE) szükséges. Ez az orvosi ajánlás a korábbi évekhez képest közel tízszeresére emelkedett.

D-vitamin készítmények

A pótláshoz különböző szájon át alkalmazható cseppeket, tablettákat, pezsgőtablettákat, rágótablettákat, kapszulákat használhatunk, melyek D3 vitamint vagy aktív D-vitamint tartalmaznak. Az említett formák előnyösebbek, jobban felszívódnak, mint a D2-vitamin. Ezekkel a készítményekkel kapcsolatban kérje orvosa segítségét!

A megfelelő D-vitamin szint elérésével nagyon sok betegség, többek között a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek, a rákos betegségek, a felső légúti fertőző és influenzás megbetegedések illetve a csontbetegségek és a társuló csípőtáji törések gyakorisága, valamint az ezekkel járó halálozás jelentősen mérséklődne. Ebből következően pedig a várható élettartam is növekedhetne néhány évvel.