D-vitamin – elhúzódó szteroid kezelésben

Több olyan, általában súlyos megbetegedés létezik, melynek bázisterápiájában elengedhetetlen a szteroid-típusú készítmények tartós használata. Ennek során számolni kell mellékhatások felléptével, melyek közül azonban néhány akár jelentős mértékben is enyhíthető, ha egyidejűleg a szervezet D-vitamin-háztartása nem szenved hiányt.

A D-vitaminokról röviden

A zsíroldékony D-vitaminok (kalciferolok) részben táplálékkal jut be szervezetünkbe, részint a bőrben keletkezik, az ott fellelhető előanyagából a napfény hatására szintetizálódik. A keringéssel eljut a májba, majd a vesébe, s mindkét helyen szerkezetmódosuláson esik át, így jön létre legvégül a biológiailag hatékony forma.

Szteroid kezelés mellékhatásai

Ezek a mellékhatások rendszerint csak tartós szteroid-kezelés mellett jelentkezhetnek. Fontos megemlíteni a szer diabetogén hatását: cukorbetegséget indikálhat, vagy már meglévő cukorbetegséget súlyosbíthat.

Előfordulhat még csontritkulás, a combcsont elhalása (aszeptikus necrosisa). Hatást gyakorolhat az izomrendszerre, jelenleg is tanulmányozzák a légző izmokra gyakorolt hatását – ami azért is fontos, mert a szer a súlyos asztma kezelésének egyik bázisa.

Fokozza a gyomorban a sósav termelését, emiatt nem ritkán gyomorfekély kialakulásában játszhat szerepet.

Hatást gyakorol az idegrendszerre, ingerlékenységet okozhat, sőt, mélyítheti a depressziót, akár az öngyilkossági gondolatok megjelenéséig is.
Tekintettel arra, hogy immunszuppresszív tulajdonságú (azaz, gyengíti az immunrendszer működését), tartós alkalmazása folyamán a fertőzések száma, mértéke fokozódhat, és olyan kórokozók is megjelenhetnek, melyek egészséges immunrendszer esetén nem, vagy csak enyhe infekciókat okoznak (pl. gombák).

Kialakulhat még zöld hályog, szürkehályog; valamint gyermekkorban történő használata során nem egyszer írták le növekedésbeli elmaradást okozó hatását. Külsőleg alkalmazva, például bőrön, annak elvékonyodását okozhatja.

Miben segíthet a D-vitamin, a szteroid kezelés káros hatásainak enyhítésére?

A szervezet optimális D-vitamin-ellátottsága esetén a fenti példák közül van nem egy, aminek fellépte enyhíthető, vagy akár ki is küszöbölhető. Elég csak a D-vitamin nemrégiben felfedezett és igazolt jótékony hatásira gondolni:

  • cukorbetegekben csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázatát.
  • csontrendszerre kifejtett hatása révén képes mérsékelni a csontritkulásos tüneteket, elősegíti a kalcium csontba történő beépülését, ezáltal csökkentve annak törékenységét
  • depressziós epizódok súlyosságát csökkentheti
  • erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

D-vitamin adagolás

Nemrégiben közzétett tanulmányok alapján országunk lakosságának jelentős hányada D-vitamin-hiányban szenved. Különösen igaz ez az őszi-téli hónapokban, amikor a napsütéses órák száma drasztikusan csökken, és így mérséklődik a bőrben képződő vitamin mennyisége is. Éppen ezért a vitamin napi adagolásának mértékében jelentős reformálás történt: orvosi ajánlások alapján napi min. 2000 NE, de akár 4000 NE is javasolt egészséges felnőtteknek. Csecsemőknek 2 hetes kortól napi 400 NE, 1 éves kor után 600, majd később 800 NE javasolt ahhoz, hogy a fentebb leírt hatások kialakulhassanak.

Egyesek szerint tavasszal és nyáron is érdemes a mesterséges pótlást folytatni: tavasszal a hosszú tél végére bekövetkező általános kimerültség/lemerültség; nyáron pedig a tűző napsugárzás miatt alkalmazott magas faktorszámú naptejek miatt.