Létezik egy vitamin, mely – hatásait tekintve – igazából sokkal inkább sorolható a hormonok közé. Úgy hívják, hogy D-vitamin. Bizonyára mindenki hallott már róla, és ha nagyon utánagondolunk, még az is beugrik valahonnan, hogy talán a csontrendszerhez van valami köze. Új kutatások azonban bebizonyították, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin szintje több kórkép (emlőrák, vastagbélrák, depresszió, túlsúly) megelőzésében és kezelésében is szerepet játszik.
A D-vitaminok
A zsíroldékony vitaminok csoportjába tartozó D-vitaminok a táplálékkal (tejtermék, tojás, halak, máj) jutnak be a szervezetünkbe (D1 és D2-vitaminok). Emellett azonban nem elhanyagolható mennyiségű vitamin (D3 vitamin) keletkezik a bőrünkben található előanyagából a napfény UV B sugarainak hatására.
Ezen három forma aztán a keringésünk segítségével eljut a májba, majd a vesébe, és mindkét helyen apró szerkezetmódosulások történnek rajtuk. A folyamat eredményeképpen jön létre az aktív, immáron hatást kifejteni képes D-vitamin.
A D-vitamin közismert hatásai
A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, s ezen keresztül csontrendszerünk integritásának megőrzésében van: a kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig „visszatartja” őket, és emellett részt vesz a csontépülés folyamatában. Éppen emiatt, hiánya esetén zavar keletkezik a fenti mechanizmusokban, a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok felpuhulnak, deformálódhatnak, törékenységük fokozódhat. A kórkép jól ismert, gyermekkori formája az angolkór.
D-vitamin: Újonnan felismert hatások
Gondolta volna, hogy fogyókúra esetén a leadott kilók száma arányos lehet a szervezet D vitamin-szintjével? Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a magasabb D-vitamin szint (megfelelő diéta esetén) pozitív irányba befolyásolja fogyás mértékét.
Mint minden vitaminnál, a D-vitamin esetén is megfigyelhető, hogy immunrendszerünk hatékonyabban képes fellépni az egyes kórokozók ellen, ha nem szenved hiányt. Már csak ezért is érdemes az őszi-téli szezon idején, a légúti fertőző megbetegedések „szezonjában” naponta feltölteni D-vitamin raktárunkra.
Kevesek előtt ismert a tény, hogy a D vitamin hiányának igenis hatása van bizonyos daganattípusok (emlő, vastagbél, prosztata, petefészek tumor) kialakulására, illetve már kialakult tumor esetén a vitaminhiányos állapot kedvezőtlen irányba befolyásolja az alkalmazott terápia eredményességét, ezáltal rontva a túlélési statisztikát is. Ennek a pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, egyes feltételezések szerint a D-vitaminnak a sejtek közti kommunikációban van szerepe. Hiányában ez a kommunikáció sérül, ami egy idő múlva a sejtek szabályozatlanná váló osztódásához, daganatos elburjánzásához vezet.
Egyes tanulmányokban szóba került már a vitamin depresszióban kifejtett jótékony hatása is, ami szinté az őszi-téli borongós időben történő utánpótlást indikálhatja.
Idősebb korban a bőrben történő D3-vitaminszintézis, és a vese átalakító kapacitása csökken, emiatt náluk gyakrabban jöhet létre kifejezett hiányállapot.
D-vitamin pótlása
A közelmúltban publikált tanulmányok szerint a népesség jelentős hányada D-vitamin hiányban szenved. Igaz ez országunk lakosságára is, főként az őszi-téli komor időjárás miatt. Éppen ezért radikális változást vezettek be a D-vitamin adagolásának ajánlásával kapcsolatban, az eddig alkalmazott dózisok többszörösét javasolják, főként a téli időszakban, hogy a fentebb felsorolt jótékony hatások kialakulása megtörténhessen.